Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in

Hoe maak ik een goed CV?

Hoe maak ik een goed cv?

Iedereen heeft het wel eens gedaan of is er nu mee bezig: solliciteren. Het vinden van een nieuwe baan vraagt om enig voorwerk. Een CV opstellen hoort hier natuurlijk bij. Het belang van een goed CV is belangrijker dan men denkt, het is namelijk jouw visitekaartje. Waarom ben jij de geschikte kandidaat die we zoeken?

Hoe zorg jij ervoor dat jouw CV er echt uit springt? Wij geven je enkele tips waarmee jij jouw zoektocht tot een succesverhaal kan maken.

Neem de tijd
Snel een CV in elkaar zetten, het kan. Maar de potentiële nieuwe werkgever ziet dan ook gelijk dat je niet de tijd hebt genomen om een netjes CV in elkaar te zetten om zo een goede indruk te maken, een snel en makkelijk CV kan het beeld schetsen alsof je het allemaal niet erg belangrijk vindt. Neem de tijd voor je cv, het is immers jouw eerste indruk.  

Basisonderdelen van je cv
Als je solliciteert, dan wil je natuurlijk dat ze contact met je kunnen opnemen. Vermeld daarom altijd onderstaande lijst met eventueel de link naar je LinkedIn profiel. Deze informatie hoeft niet standaard bovenin te staan, maar mag ook links of rechts in je cv komen.

 • naam
 • adres en woonplaats
 • telefoonnummer (zorg ook gelijk dat je hierop bereikbaar bent of eventueel een netjes voicemail bericht hebt)
 • e-mailadres
 • nationaliteit
 • geboortejaar
 • geslacht
 • rijbewijs

Profiel (wie ben je echt?)
Je omschrijft jezelf als “harde werker”, maar waaruit blijkt dat? Kun je dit aantonen in jouw CV? Heb je bijvoorbeeld 10 jaar op de bouw gewerkt? Want dan snapt de werkgever ook waar de uitspraak vandaan komt. Vermijd begrippen zoals een ‘9-5 mentaliteit’, ‘creatief’ of ‘proactief’. Maak jouw cv persoonlijk en benoem enkele competenties met voorbeelden.

Werkervaring (recente boven aan)
Je meest recente werkervaring benoem je als eerste en dan zo het rijtje af. Stages zou je hierin eventueel ook kunnen benoemen mits het noemenswaardig is. Ga niet in detail beschrijven wat je deed in je dagelijks werk, maar vermeld kort en bondig je verantwoordelijkheden en taken.

Opleidingen/studies/certificaten
Een behaalde en/of gevolgde opleiding in je cv benoemen is erg belangrijk. Als je solliciteert naar een functie waarbij de gevolgde opleiding een verplichting is, kun je dit eventueel ook nog benoemen in een motivatiebrief. Wees ook hier weer kort maar krachtig.

Kennis, vaardigheden en/of hobby’s
Zet je deze er wel of niet op? Ja, maar alleen als het relevant is. Zo kan het gunstig zijn als je solliciteert als automonteur en jij in je vrije tijd graag aan auto’s sleutelt. De hobby borduren zou weer irrelevant zijn.

De vormgeving
Een uniek ontworpen cv kan jouw er uit laten springen maar dit kan positief en negatief het geval zijn. Let er op dat je rekening houdt met de branche waarin je solliciteert en dat het ontwerp bij jouw persoonlijkheid past. Zo is het niet verstand als je bij een overheidsinstelling solliciteert met een cv die felle kleuren heeft.

Gratis CV templates
Uiteraard kun je via Word zelf aan de slag met je cv. Hier is niets mis mee. Maar… via internet zijn veel leuke templates te vinden. Bij veel websites kun je kiezen uit veel verschillende templates en heb je binnen een relatieve korte tijd een prachtig CV.

Nog enkele tips voor een goed CV:

 • maak je cv niet langer dan 2 A4’tjes (max 3 als je veel werkervaring hebt)
 • laat je cv altijd checken door iemand die goed is in Nederlands
 • gebruik alleen een professionele foto en geen vakantiefoto
  het belangrijkste is dat het cv past bij jou als persoon

Gemakkelijk op vacatures solliciteren

Bekijk alle vacatures.
Inschrijven om gemakkelijk te solliciteren.

Bekijk ons direct op onze social media

     

 1. Vacatures
 2. Inschrijven
D-jobs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close