Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in

Week van de Werkstress


Deze week staat in het thema van werkstress: herkenning en preventie. Heb jij last van werkstress?
 
We zitten inmiddels alweer midden in November. De dagen worden korter, de feestdagen staan bijna voor de deur, en de werkdruk begint op te lopen omdat we allemaal nog graag een paar projecten af willen ronden voor het einde van het jaar. Dan hebben we het nog niet eens over COVID en alle maatregelen die daarbij komen kijken. Een beetje (werk)druk in je leven is niet te voorkomen, maar als deze druk langdurig blijft hangen kan dit grote gevolgen hebben voor je gezondheid.
Hoe herken je werkstress, hoe ga je er mee om? Welke factoren kunnen werkdruk verminderen? Lees het hieronder.

 

Hoe herken ik werkstress?

Een beetje stress kan goed voor je zijn, maar langdurig een hoge werkdruk kan leiden tot vervelende klachten. Soms merk je stress pas als je gezondheidsklachten begint te voelen. Denk hierbij aan hoofdpijn, je bent sneller moe, sneller geïrriteerd en in sommige gevallen merk je misschien slapeloosheid en een slechte eetlust. Stress is de oorzaak van veel lichamelijke klachten.
Herken jij die klachten in jezelf Misschien is het tijd om te kijken naar de oorzaak van deze stress symptomen. Als je werkdruk al een tijdje behoorlijk hoog ligt is het verstandig om stappen te gaan zetten om de werkdruk te verminderen. 

 

Wat veroorzaakt werkstress?

Dat een langdurige hoge werkdruk leidt tot werkstress weten we dus al, maar dit is niet het enige wat werkstress veroorzaakt. Stress op het werk kan ook komen door:

 • Stroeve communicatie met baas of collega's
 • De opdrachten- of taken niet goed begrijpen
 • Het gevoel niet goed genoeg te zijn om het werk goed te kunnen doen
 • Privéomstandigheden buiten het werk
 • Een slechte sfeer op de werkvloer
 • Constant moeilijk haalbare doelen die opgesteld zijn door het bedrijf

 

Werkdruk verminderen: vanuit de werkgever

Het verminderen van werkdruk leidt dus tot een kleinere kans op langdurige werkstress. Er zijn verschillende factoren die een werkgever kan doen om te helpen met het verminderen van werkdruk:

 • Goede communicatie tussen collega’s en leidinggevenden.
 • Taken moeten eerlijk verdeeld zijn tussen collega’s
 • Krijg de mogelijkheid je eigen tijd in te delen, zodat je zelf de volgorde van je taken mag beslissen en de momenten waarop je even pauze kunt nemen.
 • Meebeslissen over je werkinhoud en de manier waarop je taken gaat uitvoeren. 

 
Werkdruk verminderen: vanuit jezelf

Natuurlijk zijn er ook dingen die jij zelf kan doen om de werkdruk te verminderen. Een van de eerste dingen die je kan doen als je werkstress ervaart is dit kenbaar maken bij je werkgever. Volgens het FNV kun je de volgende stappen ondernemen zodat het gesprek met je werkgever wat makkelijker wordt:

 • Wacht vooral niet te lang om het gesprek aan te gaan. Hoe vroeger je het probleem aankaart, hoe minder lang de werkdruk zich onnodig hoeft op te stapelen.
 • Plan het gesprek met je werkgever in op een rustig moment, zo heb jij genoeg tijd om je voor te bereiden en om naar elkaar te luisteren
 • Bedenk van tevoren al wat je van dit gesprek wil bereiken. Wat heb je nodig van je werkgever? Heb je zelf al oplossingen bedacht? Schrijf het allemaal op en neem het mee naar je gesprek, dat laat zien dat je er goed over hebt nagedacht.
 • Naast wat jíj wil, bedenk ook al van tevoren wat voor bezwaren je werkgever zou kunnen hebben. Maak daarom duidelijk wat voor oplossing je zoekt dat beiden kan helpen.
 • Maak samen met je werkgever concrete afspraken om werkdruk en werkstress te verminderen. Wie gaat wat doen, en per wanneer? Spreek een nieuwe evaluatiedatum af zodat jullie beiden kunnen zien of de situatie is verbeterd. Heb je voor deze datum al hulp nodig? Wees niet bang dan eerder aan de bel te trekken.
 • Spreek met je collega’s over de werkdruk. Niet alleen met je werkgever. Ga samen in gesprek over jullie ervaringen en hoe jullie dit probleem kunnen aanpakken. 

 

Werk jij als uitzendkracht via D-jobs en merk je dat je last hebt van werkstress? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen hoe we je kunnen helpen zodat jij weer met plezier naar het werk gaat.

Gemakkelijk op vacatures solliciteren

Bekijk alle vacatures.
Inschrijven om gemakkelijk te solliciteren.

Bekijk ons direct op onze social media

     

 1. Vacatures
 2. Inschrijven
D-jobs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close