Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
Uitzendbureau Leeuwarden

Ploegendienst

Wat is werken in ploegendiensten precies? Is dit iets voor jou?

Je komt met enige regelmaat vacatures tegen die het hebben over het werken in een “ploegendienst”. Er zijn verschillende sectors waar in ploegendiensten gewerkt worden. Zit je er aan te denken om te gaan werken in een ploegendienst? Lees hieronder meer over het werken in ploegendiensten, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

 

Wat is ploegendienst

Werken in een ploegendienst betekent, kortgezegd, dat je werkt op tijden die wisselen. Je werkt grotendeels wel volgens een vast rooster, zodat je precies weet wanneer je moet werken. In hoeveel ploegen je werkt, hangt af van het bedrijf. Welke soorten ploegendiensten er zijn lees je hieronder:

 

Soorten ploegendienst

De meeste bedrijven werken met een twee-, drie-, of vijfploegendienst. Als je werkt in een drieploegendienst kan het dus zo zijn dat je een week de dagdienst draait, een week avonddienst, en een week ‘s nachts werkt.

 

1. Tweeploegendienst

Werken in een tweeploegendienst komt voor bij bedrijven die 's nachts geen productie draaien. Je werkt op twee verschillende werktijden: de ene ploeg werkt meestal vroeg in de ochtend tot halverwege de middag, en de tweede ploeg begint in de middag en werkt tot laat in de avond. 

 

2. Drieploegendienst

Het grote verschil tussen een twee-, en een drieploegendienst is dat je in een drieploegendienst dus ook een nachtdienst draait. Over het algemeen wisselen de diensten zo: de ene week werk je vroeg, de week daarop laat, en daarna een week nachtdienst. 

 

3. Vijfploegendienst

De grote productiebedrijven die dag en nacht doordraaien, zeven dagen per week, kunnen werken met een vijfploegendienst. Dat betekent dat je werkt met roosters van maandag tot en met zondag. Een bekend rooster in een vijfploegendienst is het 2-2-2 rooster. Dit zijn dus 2 vroege diensten, 2 late diensten en 2 nachtdiensten. Je hebt daarna 4 dagen vrij.


Nadelen ploegendienst

Zoals bij elk werk zijn er ook onderdelen die het werken in ploegen lastig maakt. Omdat ploegendienst veel bij productiewerk hoort, is een van de grootste nadelen dat het lichamelijk veel energie kost. Je moet dus lichamelijk in goede staat zijn om ploegendiensten vol te kunnen houden. Ook hebben sommige mensen last van het wisselende slaapritme. 

 

Voordelen ploegendienst

Goed, je werkt dus niet constant dezelfde tijden, en het kost lichamelijke inspanning om in ploegen te kunnen werken. Wat zijn de voordelen van een ploegendienst dan precies?

 

1. Wisselende ploegen, vast rooster

Het grote voordeel is dat je, ondanks de wisselende diensten, toch volgens een vast rooster werkt. Dit rooster herhaalt zich steeds, waardoor je altijd weet waar je aan toe bent. Je staat bijna nooit voor verrassingen, want alle ploegen houden zich aan hetzelfde rooster.

2. Lang weekend

Je werkt bij een vijfploegendienst soms zes dagen achter elkaar, maar je krijgt er ook wat voor terug! Na deze lange werkweek kan je vier dagen lang genieten van een weekend. Alleen kan dit weekend soms midden in een week vallen. 

3. Een hechte band

Je leest dit natuurlijk wel vaker bij veel verschillende beroepen, maar iedereen die wel eens de avond– of nachtdienst heeft gedraaid is het hierover eens: werken in ploegen schept een echte band met elkaar. Samen de nachtdienst doorkomen zorgt toch net voor een sterkere band dan tijdens “gewone” kantoortijden.

 

Ploegentoeslag

Deze is natuurlijk wel heel lekker. Je krijgt altijd toeslag voor het werken in ploegen omdat je buiten de “gewone” werktijden werkt. Deze toeslagen kunnen wel oplopen tot 33% bovenop je salaris! Gemiddeld genomen zien je toeslagen er zo uit:

  1. Tweeploegendienst: 8-12% toeslag
  2. Drieploegendienst: 15-20% toeslag
  3. Vijfploegendienst: 28-33% toeslag


Iets voor jou? 

Is het werken in een ploegendienst iets voor jou? Dan helpen wij je graag aan je nieuwe baan! Bekijk de online vacatures en solliciteer direct.

Meer lezen?

Gemakkelijk op vacatures solliciteren

Bekijk alle vacatures.
Inschrijven om gemakkelijk te solliciteren.

Bekijk ons direct op onze social media

     

  1. Vacatures
  2. Inschrijven
D-jobs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close