Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in

Weetjes over werkplezier

Iedereen gaat graag met plezier naar het werk gaan, maar wat kun je doen aan je eigen werkgeluk?

Hoe vergroot je je werkplezier?

Ken je die spreuk: "Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken"? Dit klinkt natuurlijk heel mooi, maar niet iedereen is altijd in staat om altijd alleen maar de leuke dingen te doen. Zelfs een droombaan heeft taken die iets minder leuk zijn dan de anderen. 

Maar wat kan je zelf doen om plezier uit alle taken te halen? De ‘wie-wat-waar’-weetjes over werkplezier lees je hieronder!

 

Zeg eens “nee”

Nee zeggen is voor velen een van de moeilijkste dingen. Je wilt alles wel doen en je wilt niemand teleurstellen. Dit is een mooi principe, maar als jij je grenzen niet aangeeft, hoe moet iemand anders weten hoeveel hooi jij al op je vork hebt? Te veel taken kan zorgen voor een te hoge werkdruk, en een te lange, te hoge werkdruk kan weer zorgen voor stress en burn-outs.

Kortom: zeg gewoon eens ‘nee’, en gun jezelf een paar taken minder! Gegarandeerd dat jij je lekkerder voelt als je aan het einde van je werkdag gewoon al je taken netjes hebt af kunnen ronden.

 

Zorg ervoor dat je werkplek op orde is

Natuurlijk heb je een bureau nodig om aan te werken, maar voor langere productiviteit heb je meer nodig dan een tafel en een stoel. Als je eerst computerkabels aan de kant moet schuiven om je laptop kwijt te kunnen, de koffiekringen op de tafel staan en boeken en papier verstrooid over je bureau liggen, dan is de kans groter dat je sneller afgeleid raakt. 

Zet een mooi plantje neer, hou je werkplek netjes en zorg ervoor dat je altijd water bij de hand hebt (voor jezelf en je plant!). Zo hou je je bureau en je hoofd geordend. Helpt echt!

 

Niet te veel multitasken

Je hebt het misschien wel mooi op je CV gezet, maar op lange termijn multitasken is niet per se meer productief. En productiviteit geeft juist dat gevoel van voldoening waardoor je lekkerder op je plek zit. Er is zo’n mooie Engelse spreuk die zegt: “Don’t be busy, be productive.” en daar zijn we het helemaal mee eens. Je krijgt meer gedaan als je de tijd neemt om iets af te maken dan als je steeds overal een klein beetje van doet!

 

Doe de minst leuke taken eerst

Als we het toch over taken afmaken hebben: doe eerst de vervelendste- of moeilijkste taken. Deze taken duren misschien wat langer en ze vragen wat meer aandacht. Door eerst door de zure appel te bijten heb je daarna de rest van je werkdag om de leukere taken te doen. Plus: het afstrepen van die moeilijke taak in je planner zorgt zowel voor voldoening als opluchting.

 

Een complimentje aan jezelf (en anderen)

Jij verdient het om een complimentje te krijgen. Je bent op tijd op het werk aangekomen, je hebt al een aantal van je dagelijkse taken van je planner afgemaakt, je hebt een poging tot een gezonde lunch gedaan, een keertje extra de trap genomen… wat het ook is, je verdient gewoon een dikke pluim. Als je je eigen successen viert, zelfs al zijn het de allerkleinste dingen, dan wordt het allemaal vanzelf leuker.

Dit geldt natuurlijk ook voor je collega’s. Geef haar eens een compliment voor het afhandelen van een opdracht, laat hem weten dat zijn haar goed zit vandaag, noem eens dat een ander dat moeilijke telefoongesprek top heeft afgehandeld. Je hoeft natuurlijk niet de hele dag iedereen te complimenteren, maar een complimentje op zijn plek zorgt voor een veel leukere sfeer!

 

Hak knopen door

Soms heb je alle puntjes afgekruist maar mis je nog steeds die passie-prikkel van werkgeluk. Als je dan echt nog wat mist in je dag, wellicht wordt het dan tijd om de spreekwoordelijke bijl in handen te nemen om de knoop door te hakken.

Zoek naar een nieuwe uitdaging, ga lekker overal solliciteren, raadpleeg een werkcoach of loop gewoon even binnen bij een uitzendbureau om te vacature gluren. Werkgeluk wacht op je, je moet alleen zelf de eerste stap zetten.


 

Gemakkelijk op vacatures solliciteren

Bekijk alle vacatures.
Inschrijven om gemakkelijk te solliciteren.

Bekijk ons direct op onze social media

     

  1. Vacatures
  2. Inschrijven
D-jobs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close