Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in

Tips voor een goed CV

Iedereen heeft ervaring met solliciteren. Je hebt een leuke vacature gezien en dan begint het lastige gedeelte. Je eerste indruk maken doormiddel van een goed CV. 
 Wij helpen je graag met het opstellen van je CV.

Hoe maak ik een goed CV?
Het maken van een goed CV is belangrijker dan je denkt. Het is namelijk je visitekaartje. Waarom ben jij de geschikte kandidaat die we zoeken?

Hoe ga jij ervoor zorgen dat jouw CV er echt uit springt? Wij geven je enkele tips zodat jouw zoektocht naar je droombaan een succesverhaal wordt!

Neem de tijd
Snel een CV in elkaar zetten, dat raden we je af. Je opdrachtgever ziet gelijk dat je niet veel tijd en moeite hebt genomen om een netjes CV te op te stellen. Je laat dus geen positieve indruk achter. Neem de tijd voor het opstellen van je CV. Je eerste indruk maak je maar 1 keer.  

Basisonderdelen van je cv
Als je solliciteert, dan wil je natuurlijk dat de nieuwe werkgever contact met je opneemt. Vermeld daarom altijd de punten van de onderstaande lijst in het CV. Het is bovendien handig om een link naar je LinkedIn profiel bij te voegen. Deze informatie hoeft niet standaard bovenin te staan, het mag ook links of rechts in je CV komen te staan.

 • Naam
 • Adres en woonplaats
 • Telefoonnummer 
 • E-mailadres
 • Nationaliteit
 • Geboortejaar
 • Geslacht
 • Rijbewijs

Profiel (Wie ben je?)
Je omschrijft jezelf als “ervaren werker”, maak dan een verwijzing waaruit dit blijkt. Heb je bijvoorbeeld in de bouw gewerkt? Geef dan aan hoelang. Zo begrijpt de werkgever waar de uitspraak vandaan komt. Vermijd begrippen zoals een ‘9-5 mentaliteit’, ‘creatief’ of ‘proactief’. Maak jouw CV persoonlijk en benoem enkele competenties met voorbeelden.

Werkervaring (Recente bovenaan)
Je meest recente werkervaring benoem je als eerste. Stages kun je benoemen mits het relevant is. Ga niet in detail beschrijven wat je deed in je dagelijks werk, maar vermeld kort en bondig je verantwoordelijkheden en taken. 

Opleidingen/studies/certificaten
Benoem altijd diploma's en gevolgde opleidingen. Solliciteer je op een functie waarbij de gevolgde opleiding een verplichting is, dan benoem je dit in een motivatiebrief. Wees kort maar krachtig.

Kennis, vaardigheden en/of hobby’s
Deze vermeld je alleen als het relevant is. Zo kan het bijvoorbeeld gunstig zijn als je solliciteert als automonteur en jij in je vrije tijd graag aan auto’s sleutelt. De hobby borduren zou irrelevant zijn.

De vormgeving
Een uniek ontworpen CV kan jou er uit laten springen. Let er op dat je rekening houdt met de branche waarin je solliciteert en dat het ontwerp bij jouw persoonlijkheid past. Zo is het niet verstandig als je bij een overheidsinstelling solliciteert met een cv die felle kleuren heeft.

Gratis CV templates 
Via Word kun je snel aan de slag met je CV op de traditionele manier. Tegenwoordig zijn er online leuke CV templates te vinden. Je kunt kiezen uit veel verschillende templates en heb je binnen een relatieve korte tijd een prachtig CV.

Nog enkele tips voor een goed cv:

 • Maak je CV niet langer dan 2 A4’tjes (max 3 als je veel werkervaring hebt)
 • Laat je CV altijd checken door iemand die goed is in Nederlands
 • Gebruik alleen een professionele foto en geen vakantiefoto
 • Het belangrijkste is dat het CV persoonlijk bij je past

Gemakkelijk op vacatures solliciteren

Bekijk alle vacatures.
Inschrijven om gemakkelijk te solliciteren.

Bekijk ons direct op onze social media

     

 1. Vacatures
 2. Inschrijven
D-jobs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close